Mindful Fysio

Mindful Fysio, wat is dat? In mijn fysiotherapiepraktijk heb ik altijd aandacht belangrijk gevonden: aandacht voor de klacht, de persoon, de bewegingen, de houding, en het onderzoek.  Echter sinds ik zelf een opleiding tot gecertificeerd mindfulnesstrainer heb gedaan, heb ik dat verder kunnen ontwikkelen.

Reviews fysiotherapeut

Binnen de fysiotherapie kan je met oefeningen uit de mindfulnesstraining leren hoe je met  lastige klachten en ongemakken om kunt gaan.

Hoezo? Tijdens een mindfulnesstraining leer je om beter met je aandacht in het moment zelf te zijn. En je zou kunnen denken dat dat wel normaal is, echter als je er beter op let kan je opmerken dat je vaak met je gedachten er niet helemaal bij bent, je denkt aan iets wat al gebeurd is, of aan iets wat nog gebeuren moet. Ook tijdens een fysiotherapiebehandeling is het van belang de aandacht bij het moment te houden.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets gedaan hebt, en er later last van hebt: pijn aan je rug, je schouder, je nek. je knieën enz., en dat je je dan afvraagt hoe of dat komt. Vaak heb je geen enkel idee, je let immers niet de hele tijd op hoe en wat je voelt! Andere keren had je al wel in de gaten dat het een beetje teveel werd, te lang duurde, te zwaar was, maar daar ging je dan maar even aan voorbij omdat het klusje waar je mee bezig was toch af moest. Herkenbaar?

Hoe gaan we met onszelf om? Zou je wel beter op willen letten maar heb je geen idee hoe je dat toe kunt passen? Zou je wel beter je grenzen willen bewaken? Zou je beter op willen letten zodat je achteraf geen pijn hebt? En hoe zit het met gedachten over jezelf die soms beperkend of hinderlijk zijn, zoals: ‘Ik kan dit niet’, of ‘Het gaat nooit meer over’, of ‘Ik doe alles altijd te snel, ik kan niet anders’. Dit zijn voorbeelden van gedachten over jezelf die niet altijd behulpzaam zijn om van je klachten af te komen.

Ook bij chronische ziekten is het ‘ermee leren omgaan’ vaak moeilijk. Soms is dat het enige dat je meekrijgt uit het ziekenhuis of bij een artsenbezoek. Het is ook niet makkelijk, maar je kunt wel leren hoe je beter met pijn, spanning en ongemak om kan gaan door principes uit de mindfulnesstraining te integreren, ook in oefeningen en dagelijkse bezigheden.

Soms kan een korte aanraking of aanwijzing je zomaar helpen een beweging makkelijker uit te voeren, of ergens spanning los te laten. Dat is de manier waarop ik o.a. werk. Je laten ‘ervaren’ , met al je aandacht bij de oefening. Ik hoor bv. nog wel eens iemand zeggen: Jee, had ik maar eerder gemerkt met hoeveel minder inspanning ik kan opstaan…

Mindfulness is even halt houden. Mindfulness gaat over de kunst om met je volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Wij zijn geneigd onszelf te identificeren met onze gedachten en emoties en die kritiekloos voor waar aan te nemen. Door het doen van aandachtsoefeningen word je je daarvan bewust en kan je er afstand van nemen. Er ontstaat daardoor ruimte om er anders mee om te gaan. Uiteindelijk kan je je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker.

Interesse in mindfulness?

Ik geef zowel mindfulnesstraining in groepen als ook individuele training. De individuele training is vooral van toepassing als je niet elke week, 8 weken lang op dezelfde avond kan komen, of dat je echt liever niet in een groep wil trainen.

Ben je geïnteresseerd dan kan je meer lezen op:

Mindfulness Marion Russchen

en je kunt voor meer informatie ook altijd contact met mij opnemen.

Onder aan de pagina kan je je aanmelden voor een individuele -of groepstraining.

Korte Bodyscan

Een kennismaking met een oefening uit de mindfulnesstraining :

Audiobestand, door Marion Russchen, hieronder te beluisteren:

en nog een audiobestand met een ander oefening:

Drie minuten ademruimte:

 

Meld je hier aan voor een 8-weekse mindfulness training, data worden nader bekend gemaakt: